Cukiernia-Caffe „Pawellek 1918” to rodzinna firma o długoletniej tradycji. Początki sięgają roku 1900 -kiedy to w miejscu tym był sklep spożywczo-piekarniczy prowadzony przez Teresę i Franciszka Pawellek.
Około roku 1918 rodzinny interes przejął Alojzy Pawellek (od 1921r wraz z zona Elfryda) rozszerzając go o asortyment cukierniczy i lody własnej produkcji. Piekarnia-Cukiernia przy ul.Dąbrowskiego 4 (dawniej Malapanerstr.) słynęła z najlepszego w mieście pieczywa.
Niestety złote lata cukierni przerwał wybuch II wojny światowej. Po jej zakończeniu,nadzieje na powrót dawnej świetności lokalu rozwiała polityka komunistycznego rządu, nieprzychylna prywatnym przedsiębiorcom.
Po Alojzym rodzinny interes przejął jego najmłodszy syn Dieter (od roku 1968 wraz z małżonką Krystyna).
Na nowo wprowadzili do oferty firmy pyszny kołacz śląski, pączki. Stopniowo rozszerzali asortyment cukierniczy o kolejne ciasta.
Od roku 1994 cukiernie prowadzi syn Dietera i Krystyny-Adrian. Tak jak ongiś stosuje dawne ,wypróbowane receptury a także wprowadza nowe.
Dba o tradycyjny smak wyrobów ,dzięki stosowaniu najwyższej jakości,naturalnych surowców i zachowując tradycyjne- ręczne metody wytwarzania wyrobów.
Z dużą uwagą traktuje tych wiernych od lat, jak również nowych klientów ,którzy spotkali się okazjonalnie z wyrobami cukierni.
Smakoszom proponuje duży asortyment ciast o wyjątkowej kompozycji smakowej z odrobina finezji.
Spełnia najsłodsze marzenia tworząc z sercem i pasja!